Bedrijven uit Groningen

Wat leer je tijdens een opleiding tot accountant?

Geplaatst op

Waar houdt een accountant zich mee bezig? 

Vandaag de dag hebben we te maken met een toenemend tekort aan accountants. Een accountant controleert de financiële zaken van een organisatie en houdt deze goed in de gaten. Ook ben je als accountant bezig met boekhouding. Als accountant heb je dus veel financieel inzicht nodig. Er zijn twee beschermde titels voor accountants. Namelijk: AA wat staat voor accountant-administratieconsulent en RA wat staat voor registeraccountant. Als je een AA bent, heb je een hbo-opleiding afgerond. En als je een RA bent, heb je een universitaire opleiding afgerond.  

Wat verdient een accountant eigenlijk per maand? 

Wat een accountant exact verdient is moeilijk te bepalen. Omdat een AA en een RA bijvoorbeeld verschillende opleidingsniveaus hebben. Ook hangt het er vanaf in welke sector je werkt en of je voor een groot of klein aan de slag gaat. Gemiddeld gezien verdienen registeraccountants bijna het dubbele van wat AA accountants verdienen. Daarom is de salarisindicatie €2250 tot €13500. Er is dus een groot verschil tussen een HBO accountancy opleiding of een universitaire accountancy opleiding. Wel heb je als accountant een grote baankans, ongeacht welk opleidingsniveau je hebt. 

HBO Accountancy 

Je kunt er dus voor kiezen om een hbo accountancy te gaan volgen. Tijdens een opleiding accountancy wordt je in 4 jaar opgeleid door ervaren docenten die ook zelf actief zijn in het vakgebied. Je leert onder onder andere over bedrijfsadministratie, belastingwetgeving, kostencalculatie en financial accounting. Ook ga je je verdiepen in data science en ga je onderzoek doen. Bij deze opleiding is er sprake van een toelatingseis. Je dient in het bezit te zijn van een HAVO, VWO of MBO-niveau 4 diploma.  

En dan? 

Verder zijn er nog tal van andere accountancy opleidingen. Ben je bijvoorbeeld na je bachelor nog niet klaar met het studentenleven en wil je je verder verdiepen. Dan kun bijvoorbeeld een post-bacheloropleiding van 24 maanden volgen. Hierbij ga je je op hetzelfde opleidingsniveau nog iets verder verdiepen in het accountancy vak. Ben je toch op zoek naar iets meer uitdaging? Dan kun je bijvoorbeeld gaan voor een masteropleiding van 24 maanden. 

Master Accountancy 

Tijdens een master accountancy is de essentie business administratie. Ook ga je je verdiepen in financieel en strategisch management. Vervolgens ligt de focus op procesmanagement en het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden. Hierbij kun je ook een richting kiezen waarin jij je wil gaan specialiseren. De kern van een Master Accountancy is dat het zeer praktijkgericht is. Het is essentieel om het belang van praktijk te begrijpen, omdat je juist in de praktijk veel leert. Om toegelaten te kunnen worden tot een Master Accountancy, is het van belang dat je een HBO Bachelor hebt afgerond. 

Past een opleiding tot accountant bij jou? 

Klinkt zowel de salarisindicatie als de opleiding tot accountant jou als muziek in de oren? Top! Dit betekent dat jij je kunt gaan verdiepen in welke accountancy opleidingen er precies zijn, wat deze te bieden hebben en wat je kunt bereiken met de opleiding. Om erachter te komen of accountancy ook echt wat voor jou is, is het van belang dat je je goed inleest over welke opleidingen er worden aangeboden en welke scholen deze opleidingen aanbieden.

Gerelateerde berichten

Disposables een gemakkelijke weg naar Milieubewust zijn

In de wereld van vandaag, waar gemak een cruciale rol speelt in ons dagelijks leven, hebben disposable producten een prominente plaats ingenomen. Of...

Lees meer

Over ons

Op onze site vind je tal van interessante blogs waar je veel inspiratie uit kunt halen.

Contactgegevens

Via info @ bedrijvenuitgroningen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden