Bedrijven uit Groningen

Pensioen: hoe zit het en hoe werkt het?

Geplaatst op

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van het begrip ‘pensioen’. Wellicht weet je echter niet precies wat pensioen inhoudt en hoe het werkt. Later is je pensioen echter heel belangrijk, aangezien het vanaf je pensioenleeftijd de enige bron van inkomen is. Het is dus ook goed om al te weten wat pensioen is en hoe je het kan opbouwen.

Wat is pensioen?

Simpel gezegd is uw pensioen het inkomen dat je ontvangt vanaf het moment dat je met pensioen gaat, oftewel als je 67 geworden bent. Vanaf dat moment werk je niet meer en krijg je dus ook geen salaris meer. Je moet dan rondkomen van je pensioen. Zo kun je nog boodschappen doen, je huis onderhouden en bijvoorbeeld een rollator kopen zodra het nodig is. Je pensioen bestaat uit de AOW (algemene ouderdomswet), het pensioen en de inkomsten die je zelf als aanvulling op het pensioen hebt geregeld.

De AOW

Dit is een basispensioen, iedereen die woonachtig is in Nederland heeft hier vanaf zijn pensioenleeftijd recht op. Momenteel is die leeftijd 67 jaar. Vijftig jaar voorafgaand aan de pensioenleeftijd bouw je de AOW op. Als je al die tijd in Nederland woonachtig geweest bent, ontvang je de volledige uitkering. Voor elk jaar dat je doorgebracht hebt in het buitenland, gaat er 2% van de uitkering af. Echter is het wel mogelijk om vanuit het buitenland de AOW opbouw voort te zetten.

Het werkgeverspensioen

Een groot deel van het pensioen wordt opgebouwd via je werkgever. Dat krijg je bovenop de AOW uitkering. Het werkgeverspensioen krijg je alleen als je bij je werkgever meegedaan hebt aan de pensioenregeling. Dat verschilt dus per werkgever. Die regeling loopt vaak door tot aan de pensioenleeftijd. Het is mogelijk om dit geld eerder op te nemen, maar dat heeft als gevolg dat de AOW uitkering dan lager wordt. Bovendien heeft niet elke werkgever zo’n pensioenregeling. Als dat het geval is, bouw je helemaal geen werkgeverspensioen op.

Zelf pensioen opbouwen

Op verschillende manieren kan je zelf pensioen opbouwen. Dat is handig voor het geval dat de AOW en eventuele werkgeverspensioen niet genoeg is. Dat kan door middel van een spaarrekening, een lijfrenteverzekering of met beleggen.

Advies

Veel mensen willen graag advies over hun pensioen. Dat is zeker mogelijk, via een pensioenadviseur. Zo’n adviseur geeft persoonlijk pensioenadvies wanneer je het nodig hebt en kan veel mensen dus veel helpen.

Gerelateerde berichten

Disposables een gemakkelijke weg naar Milieubewust zijn

In de wereld van vandaag, waar gemak een cruciale rol speelt in ons dagelijks leven, hebben disposable producten een prominente plaats ingenomen. Of...

Lees meer

Over ons

Op onze site vind je tal van interessante blogs waar je veel inspiratie uit kunt halen.

Contactgegevens

Via info @ bedrijvenuitgroningen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden