Bedrijven uit Groningen

Maximale transitievergoeding in 2022

Geplaatst op

Word je ontslagen of wil je zelf ontslag nemen? Dan kom je als werknemer meestal in aanmerking voor de transitievergoeding. Dit betreft een wettelijke vergoeding die een werkgever moet betalen indien deze een medewerker onvrijwillig ontslaat. Op de grens van 2021 en 2022 is er altijd wat onduidelijkheid over de maximale transitievergoeding waarop je recht hebt. We leggen uit hoe het zit.

Verhoging van transitievergoeding in 2022

De maximale transitievergoeding is per 1 januari 2022 verhoogd naar € 86.000 bruto. Het maximumbedrag wordt ieder jaar aangepast aan de hand van de ontwikkeling van de lonen. In 2021 was het maximum van de transitievergoeding nog € 84.000. Net als in 2021 geldt ook nu dat als je een jaarsalaris verdient dat hoger is dan de maximale transitievergoeding, je recht hebt op maximaal de hoogte van je bruto jaarsalaris. 

Loonstijging en inflatie 2022

Kom je er nou beter vanaf als je in 2022 ontslagen wordt in plaats van in 2021? De maximale transitievergoeding is immers met 2,4% verhoogd. Ondanks die hogere vergoeding trekt je toch aan het kortste eind. Het CBP heeft namelijk becijferd dat de inflatie in 2021 2,7% bedroeg. Vooral de prijsontwikkeling van energie is hier debet aan. Per saldo kun je voor de hogere transitievergoeding dus minder kopen of betalen.

Hoogte van transitievergoeding in 2022

Je kunt zelf de hoogte van je transitievergoeding berekenen aan de hand van een formule. De uitgangspunten hierbij zijn je bruto maandsalaris en de duur van je dienstverband. In de berekening mogen het vakantiegeld, de dertiende maand, overwerkuren en bonus (over de afgelopen drie jaar) bij het maandsalaris worden opgeteld.

  • De transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar ingaand vanaf je eerste werkdag;
  • De transitievergoeding over de resterende dagen wordt berekend volgens de formule: (Bruto ontvangen salaris over het restant van het contract / het bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris / 12 maanden).

Aftrekposten die transitievergoeding in 2022 verlagen

De kosten die je werkgever moet maken voor scholing of outplacement (in het kader van je ontslag) kunnen worden afgetrokken van de transitievergoeding. Deze kosten zullen wel vooraf met je moeten zijn afgestemd om in mindering te kunnen worden gebracht.

Bereken je transitievergoeding in 2022

Weet je niet zeker of je de formule goed toepast? Of wil je tips over hoe je je uiteindelijke ontslagvergoeding verder kunt verhogen? Gebruik dan deze gratis rekentool om de transitievergoeding te berekenen.

Gerelateerde berichten

Disposables een gemakkelijke weg naar Milieubewust zijn

In de wereld van vandaag, waar gemak een cruciale rol speelt in ons dagelijks leven, hebben disposable producten een prominente plaats ingenomen. Of...

Lees meer

Over ons

Op onze site vind je tal van interessante blogs waar je veel inspiratie uit kunt halen.

Contactgegevens

Via info @ bedrijvenuitgroningen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden